Bingöl’ün Beyaz Altını olarak bilinen Yedisu Fasulyesi için tescil başvurusu yapıldı.

 

Bingöl'de ekimi yapılan ve lezzeti ülke çapına yayılan Yedisu Kuru Fasulyesinin marka tescilinin alınması için güvenilir sonuçları esas alınarak yapılan verim ve teknolojik (kalite) analizleri yapıldı. Bingöl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek tarafından yapılan analizlere göre YEREL-1 olarak isimlendirilen Yedisu Fasulyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne sunuldu.

Bingöl Üniversitesi, Bingöl’ün zirai dünyasına dokunmaya devam ediyor. Bingöl’ün ekonomik alanda kalkınmasını sağlayacak projeler üreten Bingöl Üniversitesi’nden Bingöl zirai dünyasını ilgilendiren önemli bir adım daha atıldı. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek tarafından yürütülen çalışmalar sonunda Bingöl’ün Beyaz Altını olarak bilinen Yedisu Fasulyesi için tescil başvurusu yapıldı.

Birkaç yıl süren teknik ve verim analizleri sonrası tescil başvurusu yapan Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ayçiçek, “Bingöl ili Yedisu ilçesi çiftçi tarlalarında yetiştirilen kuru fasulye köy popülasyonlarından 2008 yılında toplanan çok sayıda materyal Bingöl üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde kendine tozlanan bitkilerde uygulanan tek tohum soyu yöntemine göre teksel seleksiyona tabi tutulmuş ve bunlardan ümitvar olarak belirlenen dört adet hat, 2017 yılında Bingöl ve Erzincan illerinde verim denemelerine alınmıştır. Bu denemelerin güvenilir sonuçları esas alınarak yapılan verim ve teknolojik (kalite) analizlerine göre YEREL-1 olarak isimlendirilmiş olan hat, tescil ettirilmek üzere T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne sunulmuştur” diye konuştu.